Nebojša Đukić

Šta je aloksan? I koliko je opasan?

beans, breakfast, fried eggs-1834984.jpg

O autoru

Nebojša je tvorac LGND programa za mršavljenje. Uživalac u životu i nesalomivi borac protiv gluposti. Diplomirani je master sporta na Beogradskom DIF-u. Pomaže ljudima da smršaju na najlakši i najbrži način.

Sadržaj

Autor Tim Feris (eng. Tim Ferris) je pomenuo aloksan u svojoj knjizi “Telo od 4 sata” kao otrov koji razara pankreas i izaziva dijabetes. 

Problem je što većina nas unosi aloksan svaki put kada pojedemo nešto što se pravi od belog brašna. 

Ali da li je baš tako opasna supstanca u pitanju saznajte u ovom tekstu…

Šta je aloksan?

Aloksan (aloksan monohidrat) je organska supstanca koju verovatno unosite u sebe na dnevnom nivou. 1

Pod uslovom da jedete hranu koja u sebi ima belo brašno!?

Što baš belo?

Pa zato što se aloksan stvara prilikom izbeljivanja brašna. 2

Jeste, belo brašno nije tako belo u izvornom obliku, već mora proći proces izbeljivanja. Bilo koji proizvod od belog brašna u sebi ima i malo aloksana. 

Ok, i zašto je to problem?

Pa možda je problem u tome što aloksan ubija ćelije pankreasa kod pacova i tom prilikom izaziva dijabetes! 

Dijabetes?

Aha, zapravo aloksan se kod miševa i pacova koristi upravo da izazove dijabetes kako bi naučnici mogli da istražuju različite lekove za dijabetes. 3

I tako već desetinama godina… a da li je opasan za nas…ljude?

Koliko je aloksan opasan?

animal, attractive, beautiful-1238237.jpg

Dobra vest je da kompleksnije životinje (a i ljudi) ne podležu uticaju aloksana kao nesrećni glodari.  

Kod čoveka je potvrđeno da aloksan zbog drugačijeg sistema receptora ne dolazi do pankreasa i samim tim ne utiče na njegov rad. 4

Ipak, treba imati u vidu da pokazuje toksičnost po jetru i bubrege. Organe koji obavljaju najveći deo posla kada je prečišćavanje našeg tela u pitanju. 5

Znači da aloksan nije sasvim bezazlen i predstavlja jedan od razloga zbog kojeg treba maksimalno da izbegavamo proizvode od belog brašna. 

Drugi razlog za izbegavanje “brašnastih” proizvoda je njihovo visoko kotiranje na skalama kako glikemijskog tako i insulinskog indeksa. 

Zbog toga se prilikom ishrane ponašaju isto kao i slatkiši: podižu nam šećer u krvi, prenaprežu nam pankreas i guraju nas u sledeće probleme:

– insulinska rezistencija

– pred-dijabetesno stanje

– dijabetes tipa II

A o gojenju i da ne pričamo. Verujem da je dostupnost ovakvih proizvoda na svakom koraku jedan od najvećih razloga epidemije gojaznosti i srčanih oboljenja kod nas. 

Više o insulinskom modelu gojenja pročitajte u tekstu: Insulin, gospodar Vaše linije.” 

Nezavisno od relativne opasnosti od aloksana, jedna od strategija ka zdravijem životu bi bila edukacija o štetnosti unosa brašnastih proizvoda. 

Verujte mi da znam da nije tako lako samo izbaciti takve proizvode iz ishrane, ali ako Vam je potrebna pomoć… budite slobodni da mi se javite kako bismo napravili pravu strategiju za Vas.

Hvala Vam na čitanju, i ne zaboravite da se prijavite na besplatnu video seriju ispod! 

Za Vas sam spremio besplatan video: 5 mitova o mršavljenju  koji stoje na putu do Vaše idealne težine!

Ako Vas interesuje skidanje kilograma, siguran sam da će Vam pomoći!

Za Vas sam spremio besplatan video: 5 mitova o mršavljenju  koji stoje na putu do Vaše idealne težine!

Ako Vas interesuje skidanje kilograma, siguran sam da će Vam pomoći!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email